Home > automatisering > Techniek overige

Techniek overige

Binnen het hoofdstuk techniek probeer ik allerlei dingen te vertellen die te maken hebben met de technischebouw van de baan die niet behoren tot het automatiseringgedeelte en / of de bouw. Ook problemen waar ik tegen aanloop en de oplossingen daarvoor probeer ik in dit hoofdstuk te vermelden.

LED verlichting

Toen ik besloot om de achterwand te gaan bouwen ben ik ook op zoek gegaan naar een goede verlichting. De verlichting moets aan een aantal voorwaarden voldoen:

Duurzaam
Goede licht opbrengst
Makkelijk te monteren
Geen storend effect op de baan en tijden het kijken naar de baan
Zo min mogelijk stroom verbruik

Uiteindelijk ben ik op LED verlichting uitgekomen. Ik heb gekozen voor deze techniek omdat andere technieken allemaal een nadeel hebben waardoor ik later weer de verlichting zou moeten gaan ombouwen (in de toekomst wil ik dag en nacht effecten maken).

TL verlichting:
gemakkelijk in gebruik, goed te monteren en prima licht, kan ik echter niet makkelijk dimmen.

Spots:
veel warmte en het licht is niet egaal op je baan, moeilijk tegebruiken voor dag-nacht effecten.

LED verlichting heeft ook nadelen waar je rekening mee dient te houden, zo is het niet goed koop en je moet dan ook aardig in de buidel tasten. De licht opbrengst per meter is lager dan die van een TL buis.

Echter de voordelen mogen er ook zijn, zeer lage stroom verbruik (10W per meter) en het kunnen aansturen door een computer voor dag - nacht effect is geweldig.

Schaduwstation verlichting:

Nu de schaduwstations Lowald en Northausen echt in de schaduw gaan liggen en ik er videobewaking bij gebouwd heb, was de hoeveelheid licht niet al te best. Als dan onderhand ook nog de bergen geformeerd gaan worden was ik bang weinig via de vidio te kunnen zien, daarom maar eens gedacht over een eenvoudige maar simple goede verlichting. Zie hier de kerstslangen zijn inmiddels ook voorzien van LED's, energie zuinig en geven veel licht. Deze slang heb ik nu ingebouwd en het resultaat is verbluffend goed.

Video bewaking van de schaduw stations:

Nu het schaduw station Lowald gereed is en het schaduw station Nordhausen er boven is aangebracht is de behoefte ontstaan om een camera te plaatsen bij de uitgang van de sporen. Het zicht is nu al minimaal nu de spanten voor niveau 4 zijn geplaatst. Later komen er nog bergmassieven overheen en dan zie je niets meer wat er binnen in de bergen gebeurd. Daarom is besloten om een camerasysteem aan te schaffen. Gekozen is voor een PC met wat software zodat ik minimaal 8 camera's kan aansluiten. Dat zijn dan de uitrijsporen voor de 5 schaduwstations die gebouwd zullen gaan worden. Dan zijn er nog 3 posities over. Gekozen is voor een camera uit het Conrad assortiment (751039-89) Deze camera is klein, robuust en gaf een zeer goed beeld ook in het donker. De set wordt compleet geleverd met voeding en 20meter kabel.

In middels enkele camera's aangesloten en hierboven zie je het resultaat. Een duidelijk beeld en ik kan de trein bewegingen goed volgen. Als ik vermoed heb dat er wat fout is dan kan ik op den duur van alle in- en uitgangen van de schaduwstations de trein bewegingen bekijken.

 

Minitrix wisselproblemen

De wissels van minitrix hebben nogal eens problemen met de wisseltongen. Als de tongen op rond staan dan sluit de tong niet tegen de rail met als gevolg dat de treinen ontsporen. Wie heeft een oplossing? Ik heb lang geprobeerd een oplossing te vinden maar ben in minitrix wissels zeer teleur gesteld en heb daarom besloten om over te gaan naar Fleischmann wissels en alle mintrix wissels te vervangen. Na enkele proeven te hebben gedaan was ik overtuigt dat ze een betere precisie hebben daar komt bij dat ze ook beter, solider, schakelen. Ik denk dat veel meer mensen last hebben van dat probleem

Styrodur- en kurkplaten

Reeds lang ben ik opzoek naar kurk en Styrodur platen (tjes). In de Nederlandse bouwmarkten kun je het niet krijgen. Bij sanitair winkels hebben ze het materiaal van 20mm dik maar ik wilde ook 5, 8, 10 en 12 mm hebben voor het bouwen van ondergronden en allerlei bergen. Het materiaal is uitstekend te bewerken en is erg ligt en sterk. Kurk was ook een probleem. Ben in veel winkels geweest maar niemand heeft nog kurk. Eindelijk via via op een Web-site gekomen van een Duits bedijf in Berlijn en die heeft veel materialen die we als MoBa's goed kunnen gebruiken. Binnen een week heb je het netjes thuis gestuurd.