Home > automatisering > Bezetmelders RM-GB-8

Bezetmelders RM-GB-8

Bezetmelders, ook RMK genoemd (Rueck Melde Kontact) zijn onmisbaar bij een geautomatiseerde modelbaan. De bezetmelder is het "contact" tussen de baan en de elktronica. Ik heb gekozen voor elektronische bezetmelders van het merk LDT (Littfinski daten Techniek). Dit merk leek mij een goed en vertrouwd merk. LDT is op veel Duitse en internationale beurzen aanwezig en wordt in Nederland vertegenwoordigd door De Spoorkraam van Jaap Kramer. Het is dus makkelijk communiceren als er vragen zijn. Tevens kan je de modulen zelf bouwen en dat scheelt heel wat in de portemonnee, op de Web-site van LDT staan veel aansluitschema's die verhelderend werken voor jouw sytuatie. Het bouwen is niet moeilijk en de beschrijvingen zijn zeer duidelijk.

RM-GB-8 bezetmelder
Voor mijn baan gebruik ik de RM-GB-8 module.

Dit is een module die mijn blokken direckt van stoom voorziet. Zodra een trein in een blok is meet de RM-GB-8 ook dat er een stroomafname is en geeft dat via de S88 bus door naar de PC, WinDigipet kan dan de beslissingen nemen wat te doen met deze trein is dit vak. Dat meten is handig omdat je dan af bent van al die magneten en reedcontacten bij de baan. Op elke module kan je 8 blokken aansluiten. De montage van de moduul is eenvoudig.

Deel eerst je blokken in en zorg dat elk blok gescheiden is met isolatie schoentjes of zaag de rails door. Elk blok krijgt een - (bruin) aansluiting en elk blok krijgt een aansluiting op de RMK module (Rood). De module zelf wordt ook aangesloten op de digitale voeding van de TAMS controler (rood en bruin)(kan ook een andere zijn maar ik gebruik de TAMS controler). De aansluitingen kunnen door elkaar op de RMK aangesloten worden, de juiste nummering wordt later in de software van WinDigipet gecorrigeerd. Voor je eigen best wil is wel zo handig om er een administratie op na te houden waar je wat hebt aangesloten en mijn advies is om alles achter elkaar aante sluiten in een bepaalde volgorde zoals de rails is gelegt.

De modules worden onderling door de S88 bus aangesloten die dan weer naar de TAMS decoder gaat.