Home > bouwverslagen > Noord module

Noord module

De achterand

Nu ik al weer veel gebouwd heb aan de Noord-module wordt het tijd dat de achterwand geplaatst gaat worden want anders wordt dat steeds moeilijker. De plaats en de hoogte zijn bekent. Ik ga voor een optische hoogte van 70cm dan lijkt het in verhouding met de baan goed. Eerst op de muren enkele latten gemaakt zodat de achterwand mooi strak geplaatst kan worden. Daarop 4mm MDF plaat bevestigd. Het resultaat is strak.

In de hoek heb ik de plaat gebogen. Ik denk dat het een mooi gezicht zal zijn als de wand geschilderd is en de CV pijpen zijn mooi weg gewerkt! De achterwand is geheel gemonteerd en ziet er goed uit. De MDF plaat was gemakkelijk te bewerken en is een ideaal materiaal voor de achterwand !!.

Nadat ik de achterwand geplaatst had (veel werk, maar dan heb je ook wat) heb ik een constructie gemaakt waar een verlaagd plafond aan gemonteerd is. Dit heeft twee voordelen, boven het plafond kan ik nu allerlei dozen kwijt die nu overal op de grond staan (hoofdzakelijk lege doosjes van loks en wagons) en ten tweede kan ik nu de verlichting boven de baan mooi plaatsen. Het plafond heb ik van 15mm MDF gemaakt ook hier geld weer mooi strak en ideaal te bewerken. De bevestigings gaten gevuld met MDF vuller en geschuurd. De volgende klus is het ontvetten van de MDF platen en dan kan de grondverf er op.

Opbergruimte voldoende boven de baan. Bij het Office Center maar een groot aantal 4L plastic opbergbakken gehaald. Daar passen mooi de lege doosjes van de wagons en treinen in hoeven die ook niet meer op de grond te zwerven. Ook alles zit nu in de grond verf en het aflakken kan beginnen

Op 1e kerstdag 2009 tijd om de blauwe verf op de achterwand aan te brengen. Het weer was zeer slecht veel natte sneeuw rengen en dus mooi tijd voor die klus.

Alles is nu gereed (timmeren, boren, schroeven, schilderen, hang en sluitwerk). De LED verlichting is gevonden en gemonteerd. Het effect is grandioos en het geeft een hele mooie lichtverdeling.

Dit project is nu gereed en naar tevredenheid afgerond.

Aansluiting naar "Bergmodule"

In de toekomst wil ik ook een bergmodule bouwen. Deze module wordt dan geplaatst aan het oostelijke deel van de "Noord-module"en moet dus ook spoor verbindingen hebben. Er komen in totaal 3 ververbindingen naar de "Berg-module" Een daarvan komt van het bovenste deel van de grote spiraal. Daar heb ik een aftakking gemaakt voor een enkelsporig traject.

Voor de afbouw van de bergbaan en de Feldberg zie: "Feldberg met burcht"

 

Het Noorddal

Als de trein boven uit de spiraal komt zal hij uit een tunnel weer te voorschijn komen. Direct na de tunnel wordt een groot viaduct gebouwd over het Noorddal. Het Noorddal begint op niveau 0 direct na station Waldbron en loopt dan naar niveau 4 omhoog.

Station "Waldbron"

Station Waldbron is een klein stationnetje aan de hoofdlijn voor lokaal verkeer. Waldbron moet een aftakking krijgen naar de zijlijn in de richting van de bergen. Tussen het station Waldbron en de aftakking heb ik een beek voorzien en dus moeten er bruggen komen om er overheen te komen. Aan de beek komt een houtzagerij te staan. De hoofdlijn aansluiting van de Feldberg module naar het station Waldbron dient gemaakt te worden. Dit spoor is nu op niveau 0 en het station Waldbron heb ik 35 mm daar boven liggen en dus een mooie gelegenheid om hier met een mooie helling naar toe te gaan.

Schaduw station "Nordhausen"

Station Nordhausen ligt op de Noord module (niveau 2) en is het eindstation in de "hondenbot" constructie. Het station krijgt 4 sporen die tot doel hebben 3-4 treinen te bufferen die van station Feldberg komen. Afstand tussen station Feldberg en station Nordhausen is ca. 20 meter rijlengte. Vanuit het station Nordhausen gaat het weer terug naar station Fledberg. Met dit station kan de loop van treinen vertraagt worden of kan de volgorde gewijzigd worden, zodat de treinen in een andere volgorde weer terug komen in het station Feldberg.

Schaduw station "Lowald"

Tijdens de bouw van de railspiraal ontdekte ik dat ik eerst de wisselstraat voor het station Lowald moet aanbrengen alvorgens ik de spiraal verder naar boven kan gaan afbouwen, dit omdat enkele wissels van het station onder de eerst spiraal komen te liggen. Station Lowald is een verdekt station op niveau 0 van de Noord module en is bedoeld om nog enkele complete treinen te kunnen opstellen. Het station krijgt 1 doorgaand spoor en 6 opstel sporen in verschillende lengte. Nadat de planning was gedaan begonnen met het uitzagen van de grondplaat en het tekenen van de rails op de plaat. Daarna begonnen met het aanbrengen van het geluiddempempende materiaal. Voor dit station heb ik gekozen voor een railbedding van "woodland sceenenries" welke gemakkelijker is aan te brengen dan kurk bedding. Het materiaal lijmt heel goed met bizonlijm en is uitstekent te gebruiken bij verdekte sporen.

Tijdens het leggen van de rails dient goed bedacht te worden hoe de blokken gelegt gaan worden zodat later de blokken door de RMK (terug meld contact) kan worden gelezen. De plaatsing van de blokken beinvloed later de posities, de loop en de doorstroming van de treinen op het station Lowald. Het station Lowald is afgebouwd en is geheel in gebruik als Schaduwstation.

Railspiraal "Noord"

Nu het frame is geplaatst begonnen met de bouw van de railspiraal "Noord". Deze spiraal moet de treinen ca. 300 to 400mm omhoog brengen, zodat deze op niveau 3 cq 4 uit komen. Het bouwen van een spiraal is een nauwkeurig werkje en het is veel passen en meten. Ik ben uitgegaan van de volgende basis gegeven:

          - cirkel van het buitenste spoor heeft een diameter van 720mm;

          - raillengte is dan ca. 2,3 meter per cirkel;

          - stijging is max 3% per meter;

          - ik ga ca. 60mm om hoog per cirkel

Met deze gegevens kom ik uit op ca 6-7 cirkels die ik moet maken om op de juiste hoogte uit te komen. De hoogte is bepaald op ca 1300mm. Per spoor kunnen 6 blokken in gebouwd worden van eveneens ca 2,3 meter lengte, zodat de doorstroming van de treinen lekker zal verlopen. De spiraal wordt dubbel uitgevoerd. Ik bekijk nog of er een aftakking dient te komen naar het station "Nordhausen".

Inmiddels is al wel besloten dat de spiraal ook als buffer van treinen gebruikt zal gaan worden. Dat betekent dat ik naar boven 6 treinen en naar beneden 6 treinen kan bufferen, daarmee gaat de capaciteit van de baan met 12 treinen omhoog.

Daar de spiraal te zijner tijd in een berg wordt verwerkt heb ik de zijkant van elke spiraal aan de buitenkant voorzien van een strook van 30mm hoog materiaal zoadat de eventuele ontsporingen geen effect hebben op het vallen van rijdend materiaal op plaatsen waar je niet snel meer bij kunt.

Frame voor de "Noord" module

De bouw van de baan kan worden verdeeld in heel veel kleine bouwprojecten. de basis is echter een goed frame. Ik heb gekozen voor een open frame dat zeer stabiel moet zijn om de baan te behoeden tegen schokken en doorbuigen. De poten heb ik gemaakt van ijzer, de gebruikte koker is 50x50 mm met een opgelaste plaat van 120x120x10 mm waarin ik 4 gaten heb geboord om de poten vast te zetten aan het frame. In de koker heb ik verstelbarevoeten gemaakt die je standaard bij de goede ijzerwarenzaak kunt kopen.

Het frame wordt gebouwd van berken multiplex. Deze berken multiplex is gemakkelijk te bewerken en heeft weinig last van krimpen en uitzetten, waardoor de onderbouw geen grote problemen heeft met temepratuur schommelingen in mijn modelkamer. Het frame wordt opgebouwd uit stroken die ik in zodanig zaag dat ik goede verbindingen krijg. De vierkanten zijn ca. 30 x 30 cm. In het frame zaag ik ook gelijk ronde gaten, zodat ik daar met de bekabeling gemakkelijk doorheen kan.