Home > landschapbouw > Rotspartij aanleggen

Rotspartij aanleggen

Het eerste landschap op mijn baan

Nadat ik een seminar had gedaan in november 2010 (zie onder downloads) ging het toch wel kriebelen en ben ik eens naar mijn baan gaan kijken. heb ik op de baan een bepaalt punt gevonden waar ik kan beginnen met de scenery, zonder dat ik daar nog met andere dingen moet bezig zijn. Het is dat gedeelte waar de treinen naar de bovenwereld gaan als ze uit het schaduwstation Unterbergen komen. Heb daar het hout bij gewerkt en ben eens begonnen met een keer muur te plaatsen met daar achter alugaas. De volgende stap kan dan zijn dat ik het ga voorzien van gips.

Rotspartijen aanleggen

Na dat de tunnel goed was geplaatst begonnen met het aanbrengen van het allugaas.

Dat is een experiment waar je gewoon aan beginnen moet na een 1/2 uur dan krijg je het in je vingers en dan gaat het verder vanzelf maar je moet er gewoon een goed gevoel bij krijgen wat je doe. Nu begint een moeilijk kaweitje namelijk het aanbrengen van de eerste laag gipsverband. Het is moeilijk omdat je het er nat moet opbrengen en dan is het een glibberig velletje product en het kleeft overal aanvast. Het is net behangen maar dan nog erger.

Na het een dag te hebben laten drogen begonnen met de aanleg van de rotsen. Ook dat is weer een uitdaging maar zoals eerder gezegd het seminar, dat ik gevolgd heb in november, geeft de basis en dus beginnen. Je maakt gips in de verhouding 3:1 (modelgips : Ardex R1) en dat breng je aan op het gipsverband. Je zoekt uit de reeds vervaardigde stukken rots mooie passen stukken en dan plak je die als het ware in de zojuist aan gebrachte gips. Vervolgens ga je deze stukken op een logische manier met elkaar verbinden zodat het een geel van rots partij wordt. Ik denk dat het resultaat van een avondje rotsbouwen er mag wezen.

Als het begin er is dan komt er ook een moment waarop je zegt dat is leuk werk smiley. Ik ben nu ook zover dat ik kan zeggen het is leuk werk om creatief bezig te zijn en een landschap te creeeren.

Ook heb ik in dit stadium de zijkant van mijn baan netjes afgewerkt en voorzien van een 8mm MDF plaat. Deze plaat is netjes gezaagd en reeds voorzien van golven daar waar ik verhogingen wil hebben in het landschap. De plaat wordt later mat grijs geschilderd.

De rotspartij, na een nachtje drogen, gelijk in de Heki graniet verf gezet. Dat geeft gelijk een heel ander beeld, ook begonnen met het aanbrengen van gips in het lager gedeelte tussen de rails en de baan zijkant.

Na enkele keren naar de stijle wand te hebben gekeken meende ik dat ik daar iets "leuks"mee moest doen. Ik kwam op het idee om er een bergpad te maken, zodat je bij de Feldberg tunnel kon komen. Daartoe heb ik dan ook een traject gemaakt tijdens het maken van de rotswand en daar dan ook een trapjes gemaakt. Ook heb ik een plek waar ik later houten balken moet aanbrengen omdat daar een soort bruggetje moet komen.

Later als e.e.a. geverft is dan zal het trappetje er wel beter uitspringen. Maar zoals je kan zien begint de wand aardig vorm te krijgen. Zoals je op onderstaande fot's kunt zien is het gipswerk aan de wand gereed. De wand is nu beschilderd met granietverf van Heki (7102). De werkplek eens opgeruimd en het plakband verwijderd wat de railz moest beschermen. Het geeft een heel andere indruk van wat ik gebouwd heb.

De granietverf goed laten drogen (dat zie je op de linker foto hier boven). Dan begint een vervelend werkje wat echter wel een bijzonder resultaat geeft. Ik ben begonnen met een stukje in te verven met lasseur verf. Zodra die verflaag is aangebracht haal je hem er ook weer af met een stuk spons en veel water. Daarom is het zaak om je baan waar geen water mag komen goed af te dekken zodat het niet vies kan worden van het bruin/zwarte lasseur water. Veeg net zolang to je het resultaat hebt berijk van de graniet kleur die je wilt hebben. Als je weinig verf afneemt worden de rotsen donker en als je er veel afhaal worden de rotsen licht van kleur. Als je bezig bent is het een kliederzooi maar het resultaat geeft voldoening.

Zoals je kunt zien op de foto's hierboven is het effect van de lasseurverf dat in de holten en spleten donkere plekken ontstaan, ook de graniet kleur is gekomen op de gips delen.

Nu is het zaak om de natuur zijn gang te laten gaan. Als me maar lang genoeg wachten dan komen de mossen en planten vanzelf. Hopelijk worden sommigedelen dan ook overwoekerd zoals je dat vaak in de bergen ziet. Helaas werkt dat op mijn baan niet vanzelf en dus zal ik een handje moeten helpen.

Het aanbrengen van groen is een gevoels kwestie. Je moet er ook vaak na kijken om weer wat nieuw groen aan te brengen. Het is wel zaak dat je veel variatie aan groen op voorraad hebt zodat je er een leuk geheel van kan maken dat afwisselend is en toch als een geheel gaat ontstaan.

Zo gezegt het moet groeien.